Нова снежна покривка над 30 см., вятър и навявания, затопляне на времето и склон с наклон над 30 градуса са условията, които могат да предизвикат лавина. Статистиката сочи, че най-смъртоносни са лавините тип „снежна дъска”.

Откъсването на лавината се случва, когато върху снежна покривка се натрупа нов слой сняг.
Когато скиор „среже” горния и най-нестабилен слой сняг, той се откъсва и се свлича, заедно с човека, който на практика го е „отрязал”. В 95% от случаите затрупаните от лавини хора са именно тези, които са ги и причинили.

Снимка: btvnovinite.bg

В България за последните 2 години няколко човека загубиха живота си в оковите на снега.

През март 2017 година лавина в улеите под връх „Тодорка” уби 23-годишния Константин Рупчин-Коко. Година по-късно, 25-годишна Ния Трейман умря в района на „Синанишкия циркус”. 

Снимка: btvnovinite.bg

През 2018 година в още четири лавинни инцидента успяват да се спасят шестима любители на планината.

Снимка: btvnovinite.bg

Шансовете за оцеляване на затрупаните драстично намаляват след 18 минути. За толкова време не е възможно да пристигнат екипи, според ПСС.

Асен Ангелов, който работи в Планинската спасителна служба на „Алеко”, споделя, че при сигнал за лавина отнема повече време да се събере екип и да се стигне до мястото. „За съжаление лавините, в които съм участвал за издирване са винаги с фатален край”, казва спасителят.

Затова експертите съветват никой да не кара сам. В лавинното поле обаче винаги трябва да се влиза един по един.

„Те са длъжни сами да отговарят за себе си. Трябва да се обучават как да разпознават дали е лавинно опасно и да си оказват помощ един на друг.”, казва още Асен Ангелов.

Това е съветът и на Боян Митов, който от години се спуска извън пистите. „Винаги ходя с хора, на които мога да разчитам. Приятелската дружба е най-важното в такъв момент”, споделя мъжът.

Любителите на екстремното каране трябва задължително да знаят как да направят тест на стабилността на снежната покривка, също така да са оборудвани с 3-те елемента, които спасяват живота: лавинен локализатор, сонда и лопата.

Снимка: Теодора Трифонова

Според фрирайдъра Боян Митов, основната причина за толкова много инциденти в планината е ниската информираност на скиорите и не доброто познаване на планината.

В България няма специализирана служба, която да представя официална информация за степента на лавинна опасност в съответния курорт. Според Боян, това е ключова причина за толкова много инциденти в планината.

Спасителите напомнят че опасността от лавини във всички курорти в момента е висока.