От 1 юни влизащите в Турция граждани ще може да си правят на ГКПП Капъкуле на българо-турската граница PCR тест за COVID-19 срещу 110 турски лири, което прави около 20 евро. Резултатите от изследването пък ще излизат за 30 минути. Това съобщава председателят на търговско-промишлената палата в пограничния град Одрин Реджеп Зъпкънкурт, цитиран от „Анадолската агенция“.

Представянето на негативен тест, направен до 72 часа предварително, е задължително за идващите от чужбина в Турция. За да бъде реализирано взимането на пробите за изследванията, на границата е финансирано създаването на помещение чрез „Митнически и туристически предприятия“ – организация, която има за цел да облекчи преминаването на хора и стоки през Турция.

По думите на Зъпкънкурт мярката с бързите тестове е основно насочена към туристите и търговците от България.

„Ние всички изтъкваме важността на пристигането на нашите български приятели, на които възлагаме надежди за увеличаването на икономиката и търговията на напия град. Гостите на нашия град ще могат да правят тези тестове за 110 лири, докато в България тези тестове струват 90 лева или около 500 лири. Тези, които пътуват зад граница от Одрин, също ще могат да си правят такива тестове за 240 лири“, казва Зъпкънкурт.

Преди дни от търговско-промишлената палата в Одрин поискаха българските граждани да могат да посещават Турция само със сертификат за ваксинация или с документ за преболедуване от COVID-19.