На фона на ръст на заболелите от COVID-19 деца и младежи - какви мерки планира да вземе държавата? Страната ни разполага с достатъчен запас от 690 000 теста до пристигането на новите доставки, увериха от Министерството на образованието във връзка със спирането на процедурата по купуване на щадящи тестове за учениците.

До края на седмицата ще бъде публикувана нова покана за купуване на необходимото количество.

На този фон Кризисният щаб в Бургас има идея учениците да минат онлайн заради многото болни и карантинирани. В София училищата ще се затварят последни и първи се отварят, заявиха здравните власти. Математици смятат, че това е неизбежно.

Една трета от учениците в Математическата гимназия в Бургас са под карантина.
 
"Никога до ден-днешен не е имало толкова много едновременно карантинирани паралелки. В момента от 39 паралелки, обучаващи се в гимназията, 13 са карантинирани", съобщи Красимира Димитрова, заместник-директор на ППМГ „Акад. Никола Обрешков.

Болни преподаватели пък спъват учебния процес във Френската гимназия, защото няма кой да ги замести.   

"Голям проблем са болните учители, които за момента в нашата гимназия са 11 човека. Много е трудно да се намерят колеги, които да заместват тези учители, защото в нашето училище часовете са свързани с френски език, испански език, италиански, с неезикови дисциплини на тези езици", обясни Радостина Георгиева, директор на ПГРЕ „Г.С.Раковски“.

Щабът в Бургас предлага преустановяване на присъствените учебни занятия в цялата община от петък.

„Нямали сме такъв ръст, пак ви казвам, кривата на заболеваемост е вертикална, тя не е стръмна, тя е вертикална", отбеляза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

В София здравните власти настояват дистанционното обучение да е в краен случай.

„Това, което аз ще предложа, е училищата да се затварят последни и първи се отравят“, заяви д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София.

Математикът Лъчезар Томов обаче смята, че ще трябва да се премине към онлайн уроци, заради резкия скок в броя на заразените деца.

„Имахме две години, в които не се инвестира в качествена ваксинация. Родителите не си ваксинират децата, те не се ваксинират, не искат да носят маски. Как да го направим?“, коментира Лъчезар Томов.

В Ямбол разчитат на личния пример за ваксинирането на деца до 11 години. Заради липсата на желаещи и, за да разсее страховете на родителите, директорът на РЗИ в града първа ваксинира дъщеря си - 11-годишната Цветелина.

"Родителите нямат достатъчно информация и се страхуват от нежелани реакции, но се надяваме след като имунизираме първите деца и видим, че леко се понася ваксината, да има повече желаещи", каза д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ-Ямбол.

От РЗИ планират разяснителна кампания в училищата, за да стигнат до повече родители.

Ето и актуални данни за хода на заразата в образователната система. Карантинирани са 2% от учениците - Най-много в Бургас, най-малко в Кърджали.

Подобен е процентът на карантинирани учители. Ваксинирани са 48% от учителите и 8% от учениците.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!