Нидерландия ще затвори началните училища през следващата седмица и ще удължи периода на нощен локдаун, тъй като опасенията от варианта на коронавируса Oмикрон нарастват, заяви министър-председателят Марк Рюте, предаде БГНЕС.

Училищата ще бъдат затворени от 20 декември вместо на Коледа на 25 декември поради опасения, че децата, сред които процентът на Ковид-19 е най-висок, могат да заразят по-възрастните си роднини.

"Това очевидно не е радостното послание, на което се надявахме с наближаването на Коледа. Но и не е изненада", заяви Рюте на пресконференция.

"Не можем да пренебрегваме предупредителните знаци за варианта Омикрон".

Правителството също така ще удължи до 14 януари срока на ограниченията, според които магазините, баровете и ресторантите трябва да затварят всеки ден между 17:00 и 5:00 ч. и че хората могат да приемат само четирима гости у дома, каза той.

Мерките влязоха в сила на 28 ноември за първоначален период от три седмици.

Случаите на коронавирус са най-много на 100 000 души сред децата от началното училище, съобщи по-рано във вторник нидерландският орган за обществено здраве RIVM.

Ограниченията на нидерландското правителство по отношение на коронавируса стават все по-непопулярни, като през ноември в продължение на няколко нощи избухнаха бунтове в градове, включително Ротердам и Хага.

Петима души бяха ранени, когато полицията откри огън по време на бунтовете в Ротердам.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!