Драстичен скок на интереса към доброволното тестване за коронавирус у нас. Това става на фона на близо 160 новозаразени и 8 починали за денонощие.

За първи път от няколко седмици оздравелите са повече от заразените - 198 излекувани срещу 159 нови вирусоносители.

А заради изискването всички влизащи в Гърция да представят отрицателен PCR-тест - от рано сутринта пред лабораториите има опашки.

От лабораториите заявиха за bTV, че интересът към PCR-изследването расте, особено откакто стана ясно, че южната ни съседка от утре изисква от всички пристигащи отрицателен резултат от тест, направен до 72 часа преди пътуването.

Условието е резултатите да са от сертифицирана лаборатория, на английски език и да съдържат името и ЕГН или номер на лична карта.

Ето как това ново изискване рязко вдигна интереса към PCR- тестовете:

Опашките пред лабораториите започват в 6 ч. сутринта. Ивелина Македонска идва 15 минути след отварянето и чака повече от час. Изследва се, защото ще пътува към Гърция.

„Закъсняваме и за работа, но като искаме да пътуваме - това ни е опцията за момента“, сподели Ивелина.

За семейството си избира така наречения пул тест, чрез който се тестват няколко души едновременно на цена, близка до тази за един тестван.

„Определено не е планиран разход. Над 100 лева е на човек, ако е индивидуален тест, а ако е пул тест - около 140 лв. излиза на семейство. Когато обаче имаме направена резервация, няма как всичко да захвърлим“, обясни Ивелина Македонска.

Пул тестове обаче крият риск да се пропусне заразен, категорични са експертите.

„Пул тестът е компромис с качеството. Да, по-евтино е, но не е приложимо. Ние правим пул тестове, но не го препоръчваме на семейства, а на предприятия, които веднъж са направили единични тестове“, каза доц. д-р Росен Михайлов, управител на лаборатория „Рамус“.

Не е ясно и дали Гърция от утре ще признава тези тестове.

Така или иначе, не само почивките в южната съседка са причина за ръста на тестовете, а и положителните проби.

„Категорично повече хора са положителни. Може да се говори, че е на базата на повишеното изследване, но и на повишаване на заболеваемостта“, допълни доц. Михайлов.

Само в тази лаборатория дневно се правят между 500 и 1500 теста.

Най-често резултатите от PCR тествовете стават ясни до денонощие. В някои случаи обаче това може да отнеме и до 48 часа.