Атанасовден се празнува всяка година на 18 януари. Както Антоний, така и Атанасий не спадат към групата на българските светци, но народът ги е възприел като свои след приемане на християнството. 

Според народните поверия св. Атанасий е светецът, покровител на зимата, снега и студа. Вярва се също, че зимният св. Атанас си съблича кожуха, за да си отиде зимата и да дойде лятото, а летният св. Атанас го облича, за да дойде зимата.

Имен ден днес празнуват всички с имената Аня, Атанас, Атанаска, Ася, Нанси, Наска, Наско, Hасo, Настя, Hася, Начо, Tанас, Таньо, Таню, Таня, Тинка, Тина, Танко, Танка.

57 651 българи празнуват имен ден на 18 януари. Мъжете, носещи името Атанас или Наско, са 44 930. Жените, които имат повод за празник на Атанасовден, са 12 721.

Една от любимите църкви на варненци - "Св. Атанасий", също отбелязва своя храмов празник. По този повод тази сутрин беше отслужена тържествена света литургия и беше извършен водосвет.

Атанасовден, както и Антоновден, се празнува също и като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. Празникът се чества и за умилостивяване на болестите.

Пекат се питки, които се надупчват с вилица, за да не се надупчат децата от шарка. По традиция трапезата включва пиле, приготвено с ориз, което се раздава на близки и съседи за здраве.

Атанасовден е в първия месец на годината, който националната статистика отчита като месецът с най-много са именици – повече от 781 000 българи празнуват. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!