На историческата дата 9 май за демонстрация срещу войната в Украйна на пл. „Независимост“ в София са се събрали много повече хора. Демонстрантите развяват, български, украинските и европейски знамена, а сред тях има и руски граждани. По думите им датата не е избрана случайно и заради Деня на Европа, и заради Деня на победата в Москва. 

Събитието е озаглавено "Поход за свобода и мир". Организаторите му стигат и по-далеч с лозунги като „Не на Рашизма" и „Не на руския фашизъм“.

Крайната точка на шествието е руското посолство. Засега на пл. „Независимост“ няма напрежение.

По рано-такова обаче се появи пред Паметника на съветската армия, където за отбелязването на Деня на победата изненадващо се появи и руският посланик.

Цяла нощ рокери от „Безсмъртния полк“ - организация, която се определя като наследник на участници във Втората светована война, пазиха паметника от набези. До посегателство се стигна - по въздух. Монументът беше залят с бои в цветовете на украинското знаме от дрон.

Отрано около паметника се събра и група, отганизирала се в социалните мрежи. Полицията отцепи паметника за кратко.

Напрежението ескалира с пристигането на шествието на „Безсмъртния полк“. Органите на реда изолираха противниците на Деня на победата.

За тържествената част дойде и руският посланик у нас.

„Днес наблюдаваме безпрецедентен опит за пренаписване на историята. Агресорите и жертвите си разменят местата и се оказва, че СССР бил нападнал мирната и безобидна Германия“, заяви Елеонора Митрофанова пред Паметника на съветската армия.

Митрофанова не пожела да коментира напрежението между двата лагера край монумента.

Засиленото полицейско присъствие около паметника остава. Група граждани са заобиколили паметника на Съветската армия в София. Една голяма част от тях са на мястото вече повече от 48 часа, защото искат да предпазят паметника от посегателства. 

Гражданин, който размаха знамето на еврообщността, беше възприет като провокатор от събралата се група. Традиционно днес се провежда поход на „Безсмъртния полк“. Такива шествия имаше освен в София, също така в Пловдив, Варна и Бургас. 

Възможно е да има провокации на „Похода за свобода и мир". Участниците обаче казват, че шествието е мирно и са се подготвили за такива сценарии, като разчитат на органите на реда.

При руското посолство участниците в шествието искат да прожектират видео с украинското знаме на сградата на легация. Дали това ще им бъде позволено, предстои да видим.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!