Астрономическа есен тази година настъпва на 22 септември в 15:43 ч. Посрещаме я със слънчево време и приятни температури.

Максималните в повечето места ще бъдат между 21° и 26°, в София – около 22°.

Над планините ще бъде предимно слънчево с купеста облачност в следобедните часове. Ще духа слаб и умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра – около 9°.

Над северното черноморско крайбрежие още от сутринта облачността ще се увеличава, докато над южното преди обяд ще бъде предимно слънчево, но след пладне и там ще се заоблачи. Ще духа слаб до умерен северен вятър, който в следобедните часове ще се ориентира от изток. Максималните температури ще са 22°-24°, близки до температурата на морската вода.

 

В началото на новата седмица изгледите са за предимно слънчево време. Продължава и постепенното повишение на минималните и максималните температури.

В сряда следобед се очакват превалявания с гръмотевици над Западна България. В Централна и Източна България дневните температури ще останат високи – до 27°-30°, но в Западна България ще се понижат.

Есента е преходен сезон с понякога доста високи температури в началото, наричани у нас „циганско лято“, и доста до по-ниски към края на периода.

Астрономическа зима тази година настъпва 21 декември в 11:20 ч. Тогава е зимно слънцестоене – най-късият ден в годината (9 часа и 3 минути за София).

Към зимното часово време ще преминем на 27 октомври, неделя. В 4 ч. стрелките ще се върнат с 1 час назад и ще стане 3 ч.