На 21 ноември православната църква чества празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж. В този ден малката Мария била заведена в църква, за да служи, още както било обещано преди да се роди.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично.

Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

Този ден се нарича още и Вълча Богородица. Божията майка можела да влияе на дивите животни, да ги омилостивява и възпира от пагубни за човека действия.

Имен ден празнуват Вълко, Вълкана, Вълкан, Вълкана, Вълчо, Вълчан, Въло.