Старт на регистрациите за местния вот. От утре партиите имат 10 дни да заявят участието си на изборите на 27 октомври. До 11 септември ще е ясен броят на партиите и коалициите, които ще се борят за гласовете на българските граждани.

Кои са конкретните кандидати за кметове и общински съветници пък ще се решава до 25 септември. До 25 октомври всички те ще са в предизборна кампания.

Тези избори ще струват рекордно скъпо – 70 милиона лева.

Освен за повишаване на заплатите в изборните комисии, допълнителни средства ща бъдат дадени още за нови паравани и урни, за засилена охрана на секциите и за разяснителна кампания.

Как започна подготовката за местния вот по места?

Село Ярджиловци има над 1000 избиратели. Затова там се откриват обикновено и по две секции. Преди вота специална комисия ще провери дали всичко е в изправност.

„Проверява се състоянието на урните, параваните и другите неща и което е необходимо се сменя, което е добре се ползва”, каза Данчо Данаилов.

За обновяване на инвентара ще отидат част от парите, отпуснати от Министерския съвет за изборите. Повишените възнаграждения на членовете на секционните комисии също са сериозен разход. Те варират от 80 до 100 лева.

„Ами да ви кажа, и трудът е много, и чакането е много. Имало е случаи да тръгнем оттук към Перник в 3 ч.  през нощта и да се приберем на следващия ден в четири следобед”, обясни Димитрина Стойнева.

Комисиите вече се стягат за горещата политическа есен. Предстои и регистрацията на хиляди кандидати за кметове и съветници из цялата страна.

„За листите и за кандидатите за кметове ще имаме яснота на 25 септември, когато приключва регистрацията в общинските комисии”, съобщи Александър Андреев.

На тези избори няма да има машинен вот, припомнят още от ЦИК.

От партия ГЕРБ са в готовност утре в 9 ч. сутринта да се регистрират първи, а представители на младежката им организация пазят ред от няколко дни.