Дядо Добри, наричан от хората "Светецът от Байлово", почина на 103-годишна възраст.

Тази вечер тялото му беше изложено за поклонение в църквата в с. Байлово, където ще бъде отслужена заупокойна молитва. Хората започнаха да пристигат в храма, разбирайки тъжната вест от социалните мрежи и организирайки се. Казаха, че идват, за да почетат един светец.

Снимка: Радослав Чолаков

Утре също ще бъде ден за поклонение пред останките на дядо Добри, а на 15 февруари предстои опело и погребение.

Снимка: Елица Попова

Много пъти в bTV Новините сме ви разказвали за неговата скромност и за средствата, които събира и дарява за възстановяване на храмове.

Над 20 години той събираше милостиня по улиците на София, като спечелените за това време десетки хиляди лева е дарил на Българската православна църква. Отрекъл се от всичко, за да живее като отшелник.

Той е най-големият дарител на храм-паметника "Св. Александър Невски", за който е дал над 35 000 лв. Дарявал е пари и на по-малки черкви и манастири.

Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни.

Венчава се през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява.

Снимка: Елица Попова

През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат „Светецът от Байлово“.

Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на Българската православна църква. Почти всеки ден дядо Добри ходеше пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметника "Свети Александър Невски" или църквата "Свети Седмочисленици" събираше в една пластмасова чаша пари, които след това даряваше до стотинка.

Снимка: Елица Попова

През 2009 г. дядо Добри дари 35 700 лв. на ПКСХП "Св. Александър Невски" и така стана най-големият дарител на Патриаршеската катедрала, съобщават от БПЦ.

"Нещо е сънувал, все казва – "Господ дойде при мен и ми каза да бъда вярващ и да помагам". Всичкото, което е направено, всичко от него е заплащано. Той живее бедно и много скромно", разказа преди време пред bTV племенницата му Елена.