Министерството на здравеопазването публикува листовката за пациента и кратката характеристика на ваксината на „Янсен“ и „Джонсън & Джонсън“ срещу коронавирус. Това е първият препарат, който се прилага само в една доза, като доставките му у нас се очакват през следващия месец.

Към момента ваксината се прилага при лица над 18-годишна възраст, като няма нужда от корекция при дозата на лица над 65 г. При бременните „има ограничен опит“ и се препоръчва приложение „само когато потенциалните ползи надхвърлят потенциалните рискове за майката и плода“.

Можете да видите медицинската информация ТУК

Ваксината започва да действа около 14 дни след ваксинирането. Данните за ефективност показват над 66% ефикасност. По отношение на тежкото прекарване на болестта ефикасността е даже по-висока – 76,7% след 14 дни и 85,4% след 28 дни.

От компанията дават и данни за проучвания в САЩ, Бразилия и Южна Африка, като в последните две страни е известно, че вирусът е претърпял изменения. Най-слабо е предпазването от инфекция в южноафриканското проучване 14 дни след ваксината – 52%. Въпреки това, над 70% е ефективността по отношение на тежкото каране на COVID-19 и на трите места.

В кратката характеристика се посочва, че има случаи на анафилактична реакция и се препоръчва наблюдателно наблюдение на пациента най-малко 15 минути след ваксиниране. Препоръката е да се отложи ваксинирането при остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция, но не и при лека инфекция и/или леко повишена температура.

При около половината (48,6%) от участниците в клинично проучване се съобщава за болка на мястото на инжектиране. Сред нежеланите реакции много разпространени са главоболие, умора, мускулни болки и гадене. При 9% от участниците в изпитването е имало висока температура над 38 градуса.

Сред нечестите и редките реакции (по-малко от 1:100) са тремор, обрив и свръхчувствителност.

Ваксината дълготрайно се съхранява на между -25 и -15 градуса, но може да е в обикновен хладилник за 3 месеца, като не трябва да се замразява отново. Може да издържи 12 часа на до 25 градуса извън хладилник.