Протести няма да спрат разпространението на вируса, нито ще намалят броя на хоспитализациите и починалите от COVID-19, посочват от Здравното министерство в съобщение до медиите.

Изявлението им е в отговор на заканите на ресторантьорския бранш, че няма да се съобразят с новите противоепидемични мерки, които влизат в сила днес.

„МЗ припомня, че тези мерки са въведени след задълбочено обсъждане на всяка една от тях с членовете на Експертните съвети“, посочват от ведомството.

Те посочват, че мерките се въвеждат по предложение на главния държавен здравен инспектор, съобразени са с Националния оперативен план и е дадено време за подготовка.

„Категорично смятаме, че засегнатите от мерките физически и юридически лица трябва да бъдат обезщетени и компенсирани за наложените им ограничения и това е позиция, заявена многократно от правителството“, посочват от МЗ.

Те допълват, че противоепидемичните мерки са внимателно прецизирани и са по-меки от тези, които се прилагат в редица други страни, а резултатите ще зависят от спазването им.