Министерството на здравеопазването отхвърли вероятността петвалентната ваксина да е причина за влошеното здраве на малкия Младен от Варна, чиито родители се съмняват, че тя го е обездвижила.

Преди близо две години той е здраво и говорещо дете, а след поставянето на Пентаксим преди година и половина крачетата му се схващат и изкривяват.

Днес 3-годишното момченце почти не се движи. Освен във ваксината, родителите се съмняват и в извършената след това ортопедична операция.

„Тази упойка, която ние още не можем да разберем каква е, какво му е сложено”, каза майката на Младен – Ана Алексиева.

Лекарят, извършил операцията, отказа коментар. В писмен отговор от болницата посочиха, че прегледът на медицинската документация не показва отклонения в лечението при такава диагноза. Сега семейството кандидатства пред Фонда за лечение на деца в чужбина.

Здравното министерство отхвърли вероятността ваксината да е причина за състоянието на детето.

„Няма такава ваксина, която да е пусната в употреба и да вреди”, категорична беше д-р Радосвета Филипова, и. д. главен здравен държавен инспектор.

„Ако някой родител има съмнение, че има някаква странична реакция, първо, той може да съобщи това на Изпълнителната агенция по лекарствата. Второ, логично е да съобщи на медицински персонал, на лекаря, който я приложил. в”, увери тя.

Приятели на семейството започнаха кампания за набиране на средва за малкия Младен.