Задържаните по обвинение в подкуп разследващи полицаи от гранично управление "Калотина" са извън ареста.

Вчера Специализираният съд е наложил на двамата мярка за неотклонение "подписка".

Един от полицаите, арестувани в петък, е с 10-годишен стаж. Проверяван е и преди заради сигнали срещу него.

Според прокуратурата той и негов колега, поискали подкуп от две лица, разследвани за каналджийство.

„Сумата, която искаха те, е под 4000 лева, в крайна сметка се съгласиха на 2000 лева - два транша по 1000 от едното лице. Интересното е, че полицейските служители са много гъвкави в своите действия и намерения. Те се стремяха да осъществят доверителни, близки отношения с лицата, да създадат илюзията у тях, че им помагат, че са поставени те на ръба на закона“, каза ст. ком. Стефчо Банков - директор на "Вътрешна сигурност", МВР.

„Първаночално са били насочени към жена, която е близка до един от полицейските служители, която работи в заведение в София, като нейната задача е била парите да ги обърне през оборота на заведението и след това да ги отчете на полицейския служител“, заяви Ангел Илиев - ръководител на Специализирана прокуратура.

Въпросната жена не пожела да говори с екипа ни. Според държавното обвинение, категорично не е установено участие на магистрат:

„Дори има случаи, в които се разказват небивалици за магистрати, които те не са чували и виждали в продължение на месеци“, обясни Ангел Кънев - зам.-ръководител на Специализирана прокуратура.

От прокуратурата обявиха, че е възможно повдигането и на нови обвинения срещу задържаните.