Седял ли е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на пейка до Народния театър „Иван Вазов“ в столицата – това ще бъде проверено от МВР, информират от БНР.

Каракачанов беше заснет заедно със свой подчинен преди няколко дни. В ефира на bTV той обясни, че пейката е извън границите на градината и е точно срещу сградата на Министерството на отбраната. Допълни, че не се смята за нарушител.

Ако бъде установено нарушение обаче, ще бъдат наложени съответните санкции, обясниха от вътрешното министерство.

Междувременно днес стана ясно, че близо 3000 са съставените актове от началото на извънредното положение у нас, като това включва както нарушения на карантината, така и влизане в паркове, градинки и неспазване на съответната дистанция.

Има образувани над 700 досъдебни производства.

В София актовете за нарушения са около 500, като повечето от половината от тях са съставени само през изминалия уикенд. Тогава по улиците и пазарите на столицата бяха забелязани много хора, а това доведе до затягане на мерките и затваряне на пазарите и тържищата.

Между 24 и 25 хиляди души са под карантина у нас. Полицията продължава да извършва проверки в част от кварталите "Филиповци", "Факултета", "Христо Ботев" и "Орландовци". Там освен за спазване на мерките се извършват проверки и по линия на битовата престъпност.