Полицейските акции за респект и за контрол над шофьорите имаше на Трети март. Проблемът обаче е, че дори и да има десетки глобени, половината от тях няма да си платят. Причината е, че повечето хванати нарушители се крият, не си приемат честитките и чакат да изтече давностния срок от 2 години.

Ето защо МВР има радикална идея - да сложи принтер във всяка патрулка. Така актовете ще се разпечатват още на пътя и ще се считат за връчени.

Принтерите за патрулки ще са специален модел - с размер, който да е подходящ за колата и със специална хартия, на която ще се издават честитките.

„Това са ми го демонстрирали колеги в Испания. Документите излизат като една касова бележка, малко по-голяма. Въпросът е, че си има специфика, за която специалистите трябва да кажат. Защото нашите документи трябва да се съхраняват определен брой години”, обясни началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски.

Грубо казано – актовете ще приличат на касовия бон, който се издава в търговската мрежа. Консумативите за тях обаче трябва да са специални.

Бойко Рановски каза, че не става въпрос за обикновени принтери:

„При нас са нужни по-специална хартия и по-специално мастило, за да може, при поискване от съда след година или две, да може да ги предоставим тези документи”.

До края на годината се очаква да се разработи и софтуер, който да свърже устройствата с информационната система в КАТ. Така ще се прави проверка и за предишни глоби, които не са връчени. По данни на Пътната полиция, 60 на сто от глобените шофьори се крият, за да не платят. Други пък отлагат с години.

Засега принтерите на патрулките са само проект, който тепърва ще се обсъжда. А в опит да събере глобите от длъжниците, столичния КАТ започна да връчва фишове и зад решетките. Честитки получават всички шофьори, които са задържани в районните управления за това, че карат пияни или без книжка.