Изборният процес протича нормално и без инциденти. Криминогенната обстановка в страната е спокойна, сочат данните на МВР към 19 ч.

За обезпечаване на обществения ред, сигурността и законосъобразността преди и по време на изборния ден в охраната на избирателните секции в страната, в това число и подвижни, участват близо 16 000 служители на МВР.

Лични документи

Общо за периода от 16 ноември до 10 часа на 21 ноември са издадени 566 удостоверения. Само за 21 ноември – 67 удостоверения.

Гранична полиция

Оперативната обстановка в зоната на отговорност на ГДГП е нормална. Създадена е организация по места за осигуряване нормалното функциониране на ГКПП, както и граничното наблюдение в уязвимите участъци.

Граничните проверки се осъществяват своевременно. Пропускателната дейност през граничните пунктове се осъществява при нормална интензивност на пътникопотока.

Пожарна безопасност

На територията на страната няма произшествия от компетентността на органите за ПБЗН, свързани с произвеждането на изборите.

Сигнали

От 14 октомври до днес са получени общо 1210 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

Съставени са 8985 предупредителни протокола - от тях 2882 са от ОДМВР Пловдив, Бургас – 1092, Благоевград – 760, СДВР - 6705 и др.

Досъдебни производства

Образувани са общо 188 досъдебни производства, от които 156 са за престъпления против политическите права на гражданите. Най-много са те в ОДМВР Бургас – 29, Монтана – 14, Сливен - 11, Видин, Смолян и Хасково – по 10.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!