„Въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство „Мутри“, то е готово да организира и проведе председателството на „Три морета“, чието лице ще бъде българският президент“. Така Министерството на външните работи отговори на гневното писмо на президента Румен Радев по повод COVID скандала, който го принуди предсрочно да се прибере от Естония, тазгодишният домакин на инициативата „Три морета“.

След като кацна в София вчера Радев обяви, че „доброжелатели“ са му спретнали активно мероприятие. В отговор премиерът Борисов нареди на разузнаване и контраразузнаване да разберат кой е подал информация към домакините на срещата в Талин, че Радев е бил в контакт със заразен с коронавирус.

От своя страна от прессекретариата на държавния глава излязоха с подробна справка за сюжета около международната инициатива „Три морета“ и действията на управляващите в опит да осуетят домакинството на България.

„Българското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било целесъобразно председателството на инициативата "Трите морета" да поеме от България през 2021 година, а е по-добре то да се отложи през 2022 г. Причината затова е, че догодина предстоят избори за Народно събрание и за държавен глава и в тази напрегната обстановка изпълнителната власт трудно би организирала добре събитията от тази инициатива. Председателството включва не само среща на върха с държавни глави, а редица срещи в различни министерски и бизнес формати, в които се реализира политиката на държавите-членки по изпълнение на основните цели: свързаност на регионите между Северно, Черно и Адриатическо море. Всъщност ролята на президента в тази инициатива е повече фасадна, а истинската работа по нея се поема от министерствата. Въпреки това наше становище и предвид настояванията на президента България, правителството  вече пое ангажимент да организира това председателство“, уточниха от МВнР.

Реакция имаше и от правителствената пресслужба: „Във връзка с неверните внушения, изразени чрез съобщение от прессекретариата на президента, относно позицията на министър-председателя Бойко Борисов за инициативата „Три морета“, напомняме, че премиерът Борисов в нито едно свое публично изявление не е изразявал негативно отношение спрямо инициативата. В посоченото изказване на министър-председателя от 26 февруари 2020 година премиерът Бойко Борисов изтъква активността на българската държава с реални действия в интерес на „Три морета“. Подкрепата на премиера Борисов е последователна и именно в тази посока е и решението на правителството България да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“.