По повод получена нота от посолството на Северна Македония в София относно предизборен клип на евродепутата Ангел Джамбазки, от МВнР заявиха в официална позиция, че той е неуместен.

„Подчертаваме, че посланията, изразени във видеоклипа, не изразяват официалната позиция на българското правителство. България няма никакви териториални претенции към други държави и това е многократно декларирано“, посочват от ведомството.

„Отбелязваме, че този клип от български политик идва след 3-дневното мълчание на правителството на Република Северна Македония, което призовахме да се разграничи от клеветническите публикации на словенската неправителствена организация "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания“, казват още от българското МВнР.

"Правителството в Скопие не само не осъди въпросните публикации, но нарече "реномиран" института, който напада с лъжи две държави членки на ЕС - България и Германия. Забелязваме и пълното информационно затъмнение в медиите на Република Северна Македония относно българския демарш по повод словенската НПО, което свидетелства доколко властите в тази страна-кандидатка за Европейския съюз толерират плурализма и правото на свободно изразяване на мнение“, се казва в позицията на МВнР.

Ангел Джамбазки публикува видео във "Фейсбук" с кадри от Скопие, Охрид и други градове и заявява, че „Македония е българска, а България е над всичко“. 

Външнополитическото ведомство на Скопие обяви, че ще информира институциите в ЕС. Според него подобни изявления не допринасят за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни.

"Реториката, изразяваща териториални претенции към съседите, не е подходяща за съюзниците от НАТО и държавите-членки на Европейския съюз, което е и в разрез с идеалите и ценностите на Европейския съюз, с които и двете страни са силно ангажирани", се казва в изявлението на македонското МВнР.