"България е парламентарна демокрация, в която Народното събрание взима суверенни решения, основани на неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната", посочва в изявление говорителят на Външното ни министерство Бетина Жотева.

Коментарът е във връзка с позицията на руското МВнР относно създаването на парламентарната временна комисия за проучване на факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България.

„Изпълнителната власт в Република България не си позволява да коментира по подобен начин решения на руския парламент и не счита за проява на добър тон съответните изявления от страна на изпълнителната власт на друга държава“, посочва Жотева.

По думите ѝ такива публични изяви дори биха могли да се разглеждат като потвърждение на съмненията, въз основа на които е предложено сформирането на цитираната временна комисия в Народното събрание.

„В съвременната сложна международна среда, характеризираща се множество кризи, конфликти и предизвикателства, бихме очаквали от Руската федерация конструктивно отношение и принос за решаването на най-важните международни проблеми, а не неуместен коментар на говорителя на руското Външно министерство за дейността на върховния законодателен орган на Република България“, добавят още българското МВнР.