Министерството на външните работи на България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната. Oт руското посолство потвърдиха за bTV, че става дума за военния аташе.

Причината са действия, несъвместими с дипломатическия му статут. Нота с това съдържание бе връчена на зам.-ръководителя на дипломатическата мисия, който бе извикан в сградата на МВнР.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи писмо от главния прокурор Иван Гешев, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Според сигнала на ДАНС руският гражданин е събирал военна информация от 2017 г. досега за числеността на военнослужещи от САЩ по време на учения у нас.

Руският дипломат е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до тази класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

Целта била тази държавна и служебна тайна да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва, се казва в съобщение на прокуратурата.

Тъй като извършителят се ползва с имунитет по Виенската конвенция за дипломатическите отношения, досъдебното производство е прекратено.

Срокът за напускането на въпросния дипломат тече от 12:30 ч. на обед, научи bTV от свои източници. 

От октомври 2019 досега външното министерство обяви 4 руски дипломати за персона нон грата и 1 служител за нежелан.