Кризисният ситуационен център към МВнР търси спешно най-удачния и безопасен коридор за извеждането на сънародниците ни от Киев, каза в ефира на bTV Митко Димитров, ръководител на пресцентъра на МВнР.

Посланикът и консулът ни в Киев са в контакт с гражданите и дават необходимата информация и указания.

„Надяваме се през днешния ден с всички възможни начини този коридор да бъде реализиран. Ако не, това ще се прави на следващ етап в Одеса“, поясни Димитров.

Проведени са разговори с партньорски служби и дипломатически представителства.

„Нашите дипломати в Киев и Одеса ще бъдат изтеглени последни. Това е и тяхното желание. Много други дипломатически мисии напуснаха Украйна, но ние сме още на терен и до последно ще помагаме на нашите сънародници", заяви Димитров.

"В Одеса късно снощи губернаторът въведе забрана за движение по пътната инфраструктура. След преговори забраната е вдигната и от днес отново за България се очаква да потеглят нови два автобуса. Осигурен е полицейски ескорт. Заедно с него ще пътува и автобус на турското генерално консулство", каза още Митко Димитров.

Той допълни, че има информация и за българи, които се евакуират самостоятелно, а призивът към тях е да тръгват с пълен резервоар с гориво, доколкото това е възможно.

Във връзка с комендантския час в Киев Димитров уточни, че всички усилия са впрегнати и се надява в рамките на днешния ден или утрешния да могат да изведат сънародниците ни в Киев.

От МВнР не могат да дадат отговор на въпроса има ли готовност България да предостави боеприпаси на украинското правителство.

„Външно министерство има една основна задача и тя е да изведе по най-бързия начин нашите сънародници от територията на Украйна. Този въпрос трябва да го зададете към друго ресорно министерство“, каза Митко Димитров.

bTV потърси за коментар министърът на отбраната Стефан Янев, но такъв бе отказан.