Тримата български граждани и четвърти член на семейството с палестинско гражданство  са евакуирани от Ивицата Газа, съобщиха от Министерството на външните работи.

Евакуацията е организирана по инициатива на украинската страна с осигурен самолет и друг транспорт, и със съдействието и на египетските власти.

Семейството е кацнало успешно на летището в София, преминавайки през две държави – Египет и Украйна. В цялостния процес на евакуация, продължил 17 дни, участваха мисиите ни в Тел Авив, Рамалла, Кайро и Киев, както и Ситуационният център на МВнР.

Семейството, отправило молба за помощ до дипломатическото ни представителство в Рамалла. Украинските власти пък организираха евакуационен полет за украински граждани в Палестина през Египет.

Посолството ни в Тел Авив осигури координация и организация с украинската страна на място. Групата от общо 109 души бяха извозени от района на Газа с автобуси и военен конвой до летището в Кайро. Българското семейство бе посрещнато от консула ни в египетската столица. С помощта на дипломатическото ни представителство в Рамалла и посолството ни в Киев на тримата български граждани бяха издадени документи за самоличност, а на четвъртия член на семейството – българска виза. При престоя им в Киев те бяха настанени в посолството ни в украинската столица.