България е в състояние да изпълни изискванията на Нидерландия за членството на страната ни в Шенген още през лятото, когато се очаква и мисията на Европейската комисия, свързана с изпълнението на специфичните критерии, каза служебният министър на външните работи Николай Милков, който участва в откриването на 16-ия международен семинар „Зимно училище по дипломация“.

„Там ситуацията е такава, че успяхме да изработим една парадигма заедно с Нидерландия за това как трябва да протичат от тук нататък нашите усилия. Ние трябва да работим заедно за това да идентифицираме всичко това, което нидерландската страна очаква да види в един бъдещ доклад по отношение върховенството на закона в България“, добави той.

Той подчерта, че Нидерландия очаква да види доклад по отношение на върховенството на закона в България. “Един доклад, който да включва темите, които са от техен интерес. Когато този доклад излезе, най-вероятно юни или юли, и някъде след октомври ние бихме били в състояние да покрием критериите за влизане в Шенген", обясни Милков.

“Очаква се такъв доклад да излезе през юни или юли, като следва мисия за проверка на фактите в България, също организиран от ЕК, но и с участието на Нидерландия. В случай, че Нидерландия бъде удовлетворена от доклада, тогава след октомври България би била в състояние да покрие критериите за влизане в Шенген”, посочи външният министър. 

По думите му октомври не е целева дата, защото това не зависи само от нас, но това е срок, в който ние бихме могли да покрием евентуално изискванията, така че да бъдем част от Шенген.