Международната кредитна агенция „Муудис“ повиши дългосрочния рейтинг на България със стабилна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите.

Първият фактор за повишаването на рейтинга се основава на напредъка на България към присъединяване в еврозоната и свързаните с това укрепване на институционалния капацитет и ефективно разработване на политики.

Анализаторите оценяват влизането на България във Валутния механизъм II като една от последните решаващи стъпки преди членството в еврозоната. Отбелязват също, че одобрението за присъединяване към ВМ II на фона на настъпилата пандемична криза е резултат от изпълнената обширна програма от реформи.

Снимка: btvnovinite.bg

Успоредно с това „Муудис“ отчита и установеното тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ в областта на банковия надзор и счита, че то ще допринесе допълнително за подобряване на регулаторната среда и ще насърчи приемането на най-добри практики.

Вторият фактор за повишаването на рейтинга е свързан с укрепването на фискалния и кредитен профил на страната въпреки отрицателното въздействие на пандемията. Анализаторите от „Муудис“ акцентират, че в случая с България силно надеждният валутен борд, който съществува от повече от две десетилетия, смекчава риска, произтичащ от високия дял на деноминирания в чуждестранна валута дълг на страната.

Кредитният профил на страната е подкрепен и от силната фискална позиция на правителството. След четири години на нарастващи структурни бюджетни излишъци съотношението дълг/БВП е достигнало до 20,4% през 2019 г., което е второто най-ниско ниво в Европейския съюз след Естония.

Отчетено е и подобрението по отношение на по-благоприятните възможности за финансиране, като отношението между плащанията по лихви и бюджетните приходи се е понижило до 1,5% през 2019 г. спрямо 2,5% през 2016 г.

„Муудис“ очакват също и фискалният резерв да остане стабилен на около 10% от БВП.

Снимка: btvnovinite.bg

Според агенцията пандемията ще се отрази негативно на публичните финанси на страната ни. Спадът на БВП е оценен на 3,5% през 2020 г., последван от възстановяване от 2,7% през 2021 г. Очакваният спад и необходимостта от подкрепа на икономическата активност за справяне с пандемията ще окажат натиск върху приходите и разходите на бюджета и ще доведат до дефицит от 3% от БВП през 2020 г. и 1,6% през 2021 г.

„Муудис“ очакват държавният дълг да се повиши до 23,9% през 2020 г. и 24,2% през 2021 г., след което постепенно да се понижи до 23,5% през 2022 г.  

Агенцията посочва, че основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на перспективата и рейтинга на страната, са свързани със значителни подобрения в качеството на работа на институциите и устойчивата конвергенция към по-висок жизнен и институционален стандарт, които ще подкрепят влизането на страната в еврозоната.

Фактори, които биха могли да доведат до отрицателна перспектива и понижаване на рейтинга, са евентуално значително и трайно влошаване на силната фискална позиция на правителството и перспективите пред дългосрочния икономически растеж, както и отслабването на институционалната рамка.  

"Муудис" повиши дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на Baa1 със стабилна перспектива. Една от основните причини за повишения рейтинг е напредъкът на България по присъединяването към еврозоната и успешно проведените реформи. Международните експерти отчитат подобряване на дълговия профил на България, надежден валутен борд и добра бюджетна политика. Стабилната перспектива на "Муудис" разчита, че и следващото правителство ще запази благоразумната фискална политика с балансиран бюджет на държавното управление", написа премиерът Бойко Борисов във "Фейсбук".

"За последните два месеца това е втората авторитетна международна агенция, която дава позитивна оценка на България. И то в момент, в който икономиките на всички страни в света страдат заради пандемията. Поредното международно признание за нашата фискална политика ни задължава да довършим работата си докрай и да не допускаме отклоняване от курса", написа още премиерът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!