Няма регламент как трябва да бъдат подготвени плажовете за сезона и всеки концесионер сам решава дали да използва тежка техника. Багери на пясъка са допустими, ако го почистват и заравняват, потвърдиха от Министерството на туризма.
 
След протеста срещу изграждането на пясъчна дига край брега, жителите на Созопол продължават да се възмущават от машините на плажа.  

„Хората недоволстват, защото никога не е влизала машина в този плаж и той не е поддържан по този начин. Не нарушава абсолютно нищо от екологична гледна точка“, обясни управителят на Централния плаж в града Георги Точков.

По думите на концесионера Кирил Спасов плажът е бил в окаяно състояние от естествената ерозия. Според новия концесионер на ръка пясъкът не може да се пречисти добре.  

„С едно гребло, да речем, ще почистите 2-3 до 5 см от повърхността на пясъчното покритие. Докато тук ние го почистваме дълбоко“, обясни Спасов. Камъни, греди и няколко бетонови постамента се оказват заровени в пясъка.

От Министерството на туризма уточниха, че Законът за устройство на Черноморското крайбрежие допуска техника на плажа, ако е свързана със задължителните дейности, като почистване и заравняване.