На днешното си заседание Министерският съвет одобри допълнителни близо 1,5 млрд. лв. за строителството на АМ „Хемус”, военна техника и за театрите.

За отбрана и ремонт на военна техника парите са общо 247 млн. лв. с отпуснатите и миналата седмица. За АМ „Хемус” ще бъдат заделени 1.349 млрд. лв. допълнително. За театрите – 7 млн. лв. 

„„Хемус”  беше извадена от финансирането по европейски програми. Затова ги заделяме, да не каже някои – няма пари. Парите сме ги събрали от битката с корупция и контрабанда, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

На заседанието на МС присъстваха представители на Българката армия и Военновъздушните сили (ВВС).

Снимка: Ладислав Цветков

На миналото заседание за нуждите на армия гласувахме 134 млн. лв., а на днешното заседание по трите постановления още 113 693 000 лв., обобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

С днешните решения МС осигури експлоатацията на пет вертолета „Кугър” през 2019 година с 10,9 млн. лева, както и пари за резервни части и инспекция на машините. За ремонт на вертолет Ми-17 се дават 817 000 лева. За комуникационни и навигационни системи на ВВС правителството даде 40 086 664 лева. Кабинетът отпусна пари и за модернизиране на информационната система на армията,включително и за мобилни и ръчни терминали по стандарта „Тетра”, съобщи Каракачанов.

Той уточни, че ВМА вече няма дългове.

Допълнителните 1,349 млрд. лв. за АМ „Хемус” ще се използват за изграждане на 134,2 км от местността „Боаза” до връзката с пътя между Русе и Велико Търново, каза регионалният министър Петя Аврамова.

Общата дължина на магистралата трябва да е 420 километра, от тях са изградени 170 км. В момента се строят 26 километра - 9,3 км между Ябланица и местността „Боаза” и при Буховци – Белокопитово – 16,3 км, отчете Аврамова.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!