Министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов разпореди на Пътната агенция да представи варианти за възстановяване на движението през тунел „Ечемишка”.

Според изискването до 14 ч. Попниколов очаква да разбере как движението да бъде пуснато и едновременно това да стане при осигурени безопасни условия на пътя.

Служебният министър е поискал АПИ да мобилизира целия си инженерен и административен ресурс и капацитет.

Междувременно минаващите към София от северна България използват обходния маршрут, който освен, че е в лошо състояние, води и до увеличаване на пътя с до три часа заради огромните задръствания.

Снимка: bTV

В третия ден след инцидента по обходния път се движат по-малко коли. При тежкотоварните, които се налага да ползват пътя през Искърското дефиле, се появиха и проблеми с падащи камъни.

Малко след Мездра, където се разделят международният път за София и второкласният през Искърското дефиле, се налага полиция да направлява пътуващите.

Леките автомобили могат да избират, но за тировете шосето през Дефилето е без алтернатива. Добрата новина е, че наскоро е ремонтиран с европари. Пътят е с обновена настилка и укрепени тунели, но най-големият проблем си остават падащите скали.

Шофьорите коментират, че при силен дъжд и сняг падат камъни.

Живеещите в района пък се оплакаха от силния трафик. По думите им пътя не може да се пресече от непрестанно минаващите тирове, а шумът ги държи будни нощем.