Мръсен беше въздухът в София и днес.  Завишени нива на фини прахови частици, показват данните от станциите на Столичната община.

В квартал „Павлово” по обед бяха отчетени 250 микрограма на кубичен метър, което е пет пъти над нормата. В „Младост” - 200 микрограма, а в „Надежда” стойностите през нощта са стигнали 400 - т.е. 8 пъти над нормата.


2 500 места за паркиране в буферните паркинги бяха безплатни днес. Те са разположени по линиите на метрото на булевардите „Цариградско шосе", „Черни връх", „Ломско шосе", „Александър Малинов" и „Драган Цанков".

Столичната община днес проведе акция на сметището около т. нар. „виетнамски общежития”. Подозира се, че то служи като източник за гориво за отопление. За последните 2 дни 4 камиона са изнесли пластмаса, гуми и мебели. Написани са само 8 акта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всички тези материали, които ги карат жителите на тези 2 блока, са материали на софиянци! Дали ще бъдат изнесени от фирмата концесионер от кофите или оттук, където са донесени, така или иначе ще бъдат извозени от данъкоплатците - защото те са техни!”, заяви зам.-кметът на район "Красна поляна" Николай Вучовски.

Снимка: btvnovinite.bg

Обитателите на домовете обаче не бяха съгласни с мерките за чист въздух.

Другата мярка срещу мръсния въздух - за втори път през декември буферните паркинги на метрото са безплатни. Идеята е да се стимулират хората да пътуват с обществен транспорт, а не с личен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Над 57% са емисиите от сектор „Транспорт”, така че тази мярка значително би намалила емисиите”, казва Теодора Полимерова, директор на Дирекция „Климат, енергия и въздух" към СО.

Оказва се, обаче, че за ползването на паркинга не е нужна дори карта или билет от градския транспорт.

Изпълнителният директор на ЦГМ Румяна Милова признава, че могат да се случат злоупотреби с тази мярка и да се ползват като безплатни паркинги.

Шофьорите бяха скептични. „Тази мярка не е много ефективна, хората, които си пътуват, си го правят”, споделя един от тях.

И днес не беше въведен зелен билет. Стойностите на замърсяване не са надминали нормите.