София осъмна с мръсен въздух вчера и днес.

Гражданските станции на airsofia.info тази сутрин показват, че на места има моментно замърсяване около 10 пъти над нормата. 

Предварителните данни, които получава Столичната община, също показват завишено ниво на фини прахови частици - предимно в кварталите „Надежда“, „Хиподрума“ и „Павлово“.

Мръсен въздух тази сутрин е отчела и мобилната станция на Столичната община в „Красно село“.

Най-голямо завишение е регистрирано в „Надежда“ около 1 часа - около 250µg/m3.

„В ранните часове - 5-6 ч. са показвали три-четири пъти превишения на нормата от 50250µg/m3, тоест около 150- 170µg/m3. Сутринта в 7 и 8 ч. са измервали около 300µg/m3“, разясни Теодора Полимерова, директор на Дирекция „Климат, нергия и въздух“ към Столичната община.

Очаква се днес да се извършват извънредни проверки на строителни обекти, както и контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с фини прахови частици. От началото на годината са констатирани над 90 нарушители, като най-честите провинения са свързани с чистотата.

От днес три нови електрически машини ще чистят тротоарите. Трите са на стоиност 84 хил. лв. и са предоставени за ползване на районите „Надежда“, „Възраждане“ и „Средец“.

Засега общината не предвижда въвеждането на т. нар. „зелен билет“ за градския транспорт

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!