Мръсен е въздухът в София и тази сутрин. На места превишението на фини прахови частици сутринта е повече от 5 пъти над нормата.

Данните на платформата Airbg.info показват, че най-замърсен е въздухът над кварталите „Хаджи Димитър”, „Лагера”, „Надежда” и „Сухата река”.

Прогнозата на Столичната община също е за високо замърсяване – 4 пъти над нормата, но само за района на "Павлово". И днес буферните паркинги на метрото ще бъдат безплатни.

Снимка: bTV

„Допълнителни проверки ще има на търговски обекти – автомобилни сервизи, пунктове за вторични суровини, за нерегламентирано изгаряне на гориво, което не  е разрешено за отопление. Само за последните няколко дни са извършени над 100 проверки. А от началото на месеца – те са над 900, като има съставени и наложени над 100 санкции. Проверките, които се осъществяват, дават резултат, има повече санкционирани обекти.”, каза Йоана Христова, зам.- кмет на София.

"Зелен билет" и днес няма да има, защото нивата на фини прахови частици не са достатъчно високи, за да се въведе тази мярка. „Има готовност да въведем зелен билет, но засега няма такива индикации”, допълва още Христова.

Тя подчерта, че завишените стойности са моментни. „Те бележат тенденция през нощта. Нормално – бяха по-високи, защото през зимата по-високото замърсяване идва от битовото отопление на дърва и въглища, а в хода на деня постепенно спадат”, обясни заместник-кметът на София.

А заради завишението на фини прахови частици от Столичната община призовават хората и днес да се възползват от безплатните буферни паркинги.

Част от другите мерки за деня – да продължат проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци на територията на столицата. Вчера отпадъци са били извозени от района на Виетнамските общежития, коментира Христова.

Осем са съставените актове от Столичния инспекторат при проверки за източници на замърсяване за вчера. Проверени са строителни обекти, автосервизи и пунктове за смяна на автомобилни гуми.

Извършени са и проверки за горене на отпадъци на открито. А след проверка на бившите Виетнамски общежития са иззети и извозени 4 камиона с отпадъци, подготвени за горене. Акцията продължава и днес.

Вижте повече във видеото!