Хиляди мотористи от 32 мотоклуба от цялата страна се събраха на протест пред парламента. Те пристигнаха още сутринта на няколко лъча от различните краища на България.

Воят на моторите се оказа оглушителен точно на обед под прозорците на депутатите.

Исканията им са да се преосмисли позицията за застраховката "Гражданска отговорност" за мотористи и тя да стане срочна.

Според тях поправката в застрахователния кодекс, направена от депутатите, е неадекватна. Ако извоюват промените - от същите преференциални условия ще могат да се възползват и автомобилистите.

Снимка: Ладислав Цветков

На протеста имаше много полиция, обстановката е спокойна, а някои от депутатите излязоха да се порадват на паркираните мотори.

От управляващото мнозинство предупредиха:

„По въпроса за шестмесечната застраховка трябва да се анализира добре каква ще е цената й, защото може да се окаже, че за мотористите цената е много близка”, коментира Делян Добрев.

До месец парламентът трябва да реши казуса. А мотористите не изключват възможността да излязат отново на протест.

Проблемът с "Гражданска отговорност" възникна още в края на 2015 г., когато бяха приети промените в Кодекса за застраховането. Мотористите реагираха веднага и изпратиха отворено писма до председателя на парламента.

Снимка: Ладислав Цветков

Според тях проблемът им се неглижира, а законовите промени са направени, за да защитят конкретно лоби.

Мотористи от Сливен, Ямбол и Бургас се събраха сутринта на магистрала „Тракия”, за да се отправят към София.

Те казаха, че карат моторите си шест месеца в годината в най-добрия случай и искат да си плащат за това, което ползват. Очакват на протеста да се съберат около 1000 – 2000 души и се надяват правителството да ги чуе.

Пред екипа на bTV те бяха категорични, че няма да се предадат и ще продължат с протестите, докато ги чуят. Според тях това е само началото и са готови и на по-сериозни мерки.

Протестът не е политически, уточниха още мотористите.