Проверка на Министерството на околната среда установи, че местният зоопарк в Разград изпълнява изискванията за отглеждане на лъвове. Ведомството започна инспекцията, след като местни сигнализираха, че лъвът в градския зоокът си е наранил крака и се нуждае от помощ, за което bTV разказа в свой репортаж. 

Снимка: btvnovinite.bg

Това, че лъвът е започнал да куца, е ветеринарен проблем, а не нормативен, казват още от министерството. Зоопаркът в Разград работи с изтекъл лиценз, но според контролния орган, това също не е проблем, тъй като кандидатстват за нов. Преди време на същото място имаше проблем с лъва Асен и с лъвчетата Терез и Максуд. 

Лъвът Любо и лъвицата живеят в клетка четиресет квадрата в Разград. Лъвът Славчо се шири в клетка от един декар в зоопарка в София.

Снимка: btvnovinite.bg

„Да има почва, да има трева, да има пясъчни зони, така че да не се увреждат лапите му”, обяснява Радко Сертов от столичната зоологическа градина.

Клетката е била от бетон, но върху него насипаха почва, така че софийският лъв върви и спи върху почва. Разградският стъпва върху камъни и чакъл.

„По принцип той го претърка нещо и раната после се възпали”, обяснява пък д-р Михаил Балтаджиев от зоопарка в Разград.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради раната от две седмици разградският лъв куца. Клетката му е толкова голяма, колкото изисква законът. Зоопаркът е с изтекъл лиценз, но кандидатства за нов, затова министерството на околната среда не може да се намеси.

„Той е много особен зоопарк, зоопаркът в Разград, той не може да бъде затворен така чисто да сложите една врата и да кажете дотука за посещението”, казва Валери Георгиев от МОСВ.

Снимка: btvnovinite.bg

Разградският зоопарк е в градския парк и няма стена, няма ограда.  Терез и Максуд - лъвчетата, за които имаше протести с искане да бъдат изпратени в чужбина, за да се грижат за тях добре, също са от зоопарка в Разград.

„Не само Разград, където и да е за мен е неприемливо да се отглеждат котки в клетки тип „баня", казва Радо Сертов от зоопарка в София.

Върху мокрите плочки лъвът се хлъзга постоянно и си наранява лапите. В софийския зоопарк смениха плочките със специална настилка, подходяща за лъвове. В разградския зоопарк също правят ремонт и, кой знае, разградският лъв Любо , може би един ден, също ще стъпва върху трева, а не, както сега, върху камъни.

Кюстенлдския зоопарк, също отглежда лъв, въпреки че паркът е с отнет лиценз.