Нарушения при ползването на водите от три язовира, установи Басейновата дирекция.

Въпреки забраните водата от "Студена" да се използва за индустриални цели, през януари това са правили "Стомана Индъстри" и от "Топлофикация - Перник", обявиха от Министерството на околната среда и водите.

По документи ВЕЦ "Пчелина", който ползва води от едноименния язовир, не е работил, но произвеждал ток, твърдят от ведомството.

От язовир "Дяково", който захранва Дупница и Кюстендил, са установени близо 30 незаконни отклонения, включително към частни къщи, тенис кортове и автокъщи.

Снимка: bTV

“Заедно с напоителни системи на язовир "Дяково" бяха извършени проверки, установени бяха 29 нерегламентирани отклонение, които прекъснахме и бяха пломбирани заедно с Басейнова дирекция. Проверките там и в момента продължават. Това, което можем да се похвалим, е, че притокът към язовира се покачи значително”, заяви Илияна Тодорова – МОСВ.

Снимка: Ладислав Цветков

От „Топлофикация – Перник“ отрекоха информацията, а от "Стомана Индъстри"  заявиха, че "заводът се намира на режимно водоползване, както на питейната, така и на промишлената вода и той се спазва стриктно.

За следене на нивото на водоемите в реално време, от днес към екоминистреството заработи Координационен център.