Резултатите от пробите за азот нитритен показват, че към 15 ч. на 25 септември има индикации за замърсяване на морската вода от товара на кораба.

Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) относно блокирания вече седмица край Камен бряг турски кораб „Вера су“. Той е натоварен с 3000 тона азотни торове, за които до днес не се намери начин да бъдат частично разтоварени.

От МОСВ отново са взели проби от водите в района.

Междувременно от Министерството на транспорта информирах, че операцията по освобождаването е технически обезпечена. Корабът е укрепен с доставените тази сутрин резервни котви. Целта е да бъде избегнато евентуално разместване на плавателния съд при влошаване на метеорологичната обстановка.

Извършен е водолазен оглед на целия скалист район за прецизирането и поставянето на котвите и техниката. Направен е и втори допълнителен оглед, при който е определена и означена безопасна полоса за позициониране на 100-тония плаващ кран. В момента кранът, заедно с обезопасяващ влекач, подминава нос Калиакра и се очаква към 17 ч. да бъде в местността Яйлата.

На палубата на крана е монтирана 15-тонна машина за пълнене на торби с вместимост 1 тон всяка. Продукцията ще бъде извозена и складирана на пристанище Варна до пълното възстановяване от корабособственика на направените от държавата разходи.

В хода на операцията е предвидено да има и втори кран, поставен на плаваща платформа, с който ще се прехвърлят товарите на баржа и ще се извозват.

При достатъчното облекчаване на товара от заседналия кораб ще се създаде възможност за свалянето на плавателния съд от скалите с два влекача.

Ежедневно се правят проби на водата в района на местността Яйлата, които към днешна дата не показват наличие на замърсяване, посочват от ведомството.