Предстоятелят на Руската православна църква уведоми Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит, че Светият синод на Московската патриаршия скоро ще назначи нов предстоятел, за да бъдат отворени вратите на Руското подворие възможно най-скоро. Това се казва в съобщение на Светият синод на Московската патриаршия.

В писмото се съдържа и молба за съдействие на духовника за предстоящата уредба в София.

Московският патриарх Кирил изразява увереност, че политическите сили, „зад които стои врагът на човешкия род”, няма да успеят да разрушат вековните връзки на любов и братство в Христос, които са в основата на сътрудничеството на Руската и Българската православни църкви.

В обръщение към Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил Негово Светейшество Българският и Софийски митрополит Неофит изрази загриженост от спирането на богослужебния живот в църквата "Св. Николай" в София.

В отговорно писмо предстоятелят на Руската православна църква отбелязва, че решението на българските власти е безпрецедентно в съвременната история и изразява дълбоко съжаление от използването на унизителни и дискриминационни мерки срещу духовниците с очевидната цел да накърнят приятелските отношения между братските народи и църкви сестри.

Негово Светейшество Патриархът окачестви действията на българските държавни органи като неприятелски и несправедлив акт по отношение на подворието на Руската православна църква, подчертавайки постоянната готовност на Московската патриаршия да продължи да съдейства на представителя на Българския патриарх в Москва.

Споделяйки загрижеността на Негово Светейшество патриарх Неофит от временното спиране на богослуженията и затварянето на храм „Св. Николай“, изразявайки съчувствие към неговите енориаши и благочестиви софиянци, скърбящи поради невъзможността да го посетят и да се помолят на гроба на Св. Серафим, Богучарски архиепископ, Негово Светейшество патриарх Кирил посочи, че пълната отговорност за спирането на дейността на подворието е на тези, които са взели решението да депортират неговия настоятел и служители.