Българите пътуват повече. Това сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на миналата година. С 13,5% е нараснал броят на хората, пътували с цел туризъм спрямо същия период на миналата година.

Общо 1 165 500 българи са пътували с цел туризъм от октомври до декември миналата година. Най-голямата част от тях - почти 79%, са пътували в страната. Всеки пети е излизал в чужбина.

Най-голяма част от разходите на туристите както в страната, така и в чужбина са тези за храна. След тях се нареждат разходите за настаняване и транспорт.

Според хотелиерите по Южното Черноморие тази година ранните резервации са с около 15% по-малко в сравнение с миналата година.

Причината - липсата на достатъчно чартърни полети и ремонтът на бургаското летище. Признават, че цените ще са малко по-високи от миналата година.

Експертите очакват този сезон на морето да няма драстични промени в цените.

Изгодните оферти за ски почивки в планината пък тепърва предстоят. Дали ще има туристи обаче, зависи от това дали времето ще позволява карането на ски и сноуборд.

Колко харчат българите за почивки - четете на сайта businessnovinite.bg: