Центърът на София посрещна 1 април с поредния нов паметник, този път – на премиера Бойко Борисов. Арт провокацията продължи само няколко часа и беше не къде да е, а на пл. „Гарибалди”, на метри от фонтана тип „водна стена”, който общината преди седмица поиска да бъде премахнат заради сравненията с надгробен камък.

Тази сутрин до него се извиси стъклопластов Бойко Борисов със светещи червени очи.

От вградена тонколона се чуваха популярни реплики на министър-председателя, като статуята в едната си ръка държеше ножица (вероятна препратка към прерязаните лентички), а в другата – три книги, на една от които пише „БКП”.

Снимка: БГНЕС

„Самият паметник е закачка със ситуацията в монументалната скулптура в България. Напоследък се направиха паметник със светещи очи, паметник, който пее и говори…”, коментира пред БГНЕС авторът – известният скулптор Андрей Врабчев.

Снимка: БГНЕС

По думите му това е „паметник от бъдещето”: „Това, което исках да покажа, е, че събитията, които се случват днес, утре ще бъдат история и ще бъдат обект на възпяване или критика. Всичко, което правим, е паметник на нашето време”.

„Не очаквам някаква конкретна реакция”, отбеляза творецът. Около 10 ч. обаче паметникът изчезна. От общината отричат да са го премахвали.

Снимка: БГНЕС

Малко преди това Андрей Врабчев подчерта, че самите паметници в много по-голяма степен отразяват вкусовете и разбиранията на своето време, отколкото живота и делото на дадена личност.

Снимка: БГНЕС

Макар и премахнат, паметникът стигна до своя прототип. Във „Фейсбук” министър-председателят сподели новината за монумента с коментар „Честит първи април!”.

Под публикацията граждани призоваха (дали с ирония, или не точно – не се наемаме да коментираме) паметникът да остане: „Моля ви, наредете тоя паметник да остане! Двама велики държавници - Гарибалди и Вие на един площад. Какво по-добро!”.