Скандалът със системата за прием на първокласниците в София се разраства. Министерството на образованието обмисля да въведе изискване за уседналост на родителите, за да пресече практиката с масова смяна на адреси за допълнителни точки в последния момент. 

В района на 51 училище се събира своеобразен кризисен щаб от родители, недоволни от системата.

Сред инициаторите е Васил Василев - баща на Елен, която не е приета в нито едно от двете училища в близост до дома й. До излизането на първото класиране били сигурни, че ще учи в кварталното 51-во училище.

Родителите й вече подадоха сигнал до прокуратурата, заради броят на родителите, сменили адресната си регистрация. Както и броят на деклариралите, че работят в близост. „Днес някаква пернишка кола спря пред училището и отидоха да запишат детето си”, коментира Василев.

За да се избегнат злоупотреби, от министерството предлагат да се въведе принцип на уседналост и да се определи по-точно прилежащата територия на училищата.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, заяви, че според него такава система трябва да стъпва на райони с адреси, които са най-близки до съответното училище, което обаче изисква техническо време за реализиция.

Министерството ще организира срещи с големите общини, за да обсъди как да реши проблема.

Родителите на Елен обещават, че ще се борят за правата й.