Между две различни теми ще избират зрелостниците тази година на матурата по български език и литература в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97, като всички са изучавани, съобщиха от МОН.

Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст. 

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година.

16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 точки, а затворените въпроси – 22.

Изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки, които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 точки, които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

До 17 май се  издават служебни бележки за допускане до матурите, в които се посочват сградите и залите за полагане на съответните изпити.

Зрелостният изпит ще се проведе на 18 май, когато е насрочен и националният протест на превозвачите.

Матурата ще започне в 8,30 ч. като зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност, служебната бележка. Пише се само с черен химикал.

46 661 души са заявили желание за участие в този изпит.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!