Големите ученици се връщат в клас без тестване срещу зелен сертификат, реши Министерството на образованието.

Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани.

Те трябва да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR.

Останалите големи ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата, уточняват от МОН.

Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от 5. до 12. клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата.

По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите ученици от V до XII клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от V 5. до 12. клас още от понеделник, 29 ноември т.г.

За малките ученици от 1. до 4 клас остава правилото за изследване два пъти седмично с щадящи тестове, осигурени от държавата, за да учат присъствено.