Момиче с тежка диагноза има особен талант – да създава красота от...бурени. Този разказ е за цветята, живота на село и борбата с тежка диагноза.

Орляне сякаш е на края на света. Прашен път води до малкото ловешко село, в което телефоните нямат обхват. По улиците рядко срещаш някой. А в една от малките селски къщи живее Стела.

Цветята са приятели на Стела, а от бурените в двора прави гердани.

„Един ден тя носи цял куп бурени. И аз я питам за какво ги носи тези неща тук. И тя вика - мамо, чакай, ще ти покажа нещо. И започна да чисти топченцата едно по едно. След това ги чисти от листата, защото те са обвити в листа. „И ще видиш, мамо, какво герданче ще ти направя". На ден може по 2-3 гердана да направи. Това я успокоява”, разказа майка й.

Стела е с диагноза лека умствена изостаналост.

„Когато се роди Стела, не й личеше. Беше като другите деца. Започна в първи клас до четвърти, но не може да запомня, не е като другите деца, отделя се”, разказа Павлина Панчева.

Павлина записва дъщеря си в помощното училище в Ловеч. "Чувстваше се добре, аз ходех на работа. А сега тя вече завърши, няма къде да отиде, само тук си е на село", допълва майката, която от 2 години е безработна.

Работа в схлупеното селце няма. Няма и кой да се грижи за Стела, ако майка й потърси прехрана извън Орляне. Остава единствено радостта, че дъщеря й се чувства спокойна сред цветята си.

Любимото място на Стела е градината, където копае. Зайците пък са любимите й животни.

Обича да рисува къщи, но не може да ни покаже, защото няма листове и моливи.

Мечтата й е да стане фризьорка. "Мога да офъкам някого и тогава ще ми се карат, трябва много да уча", признава тя. Иска също да стане художничка.

Държавата отпуска на Стела 120 лв. на месец, а семейството живее с половината от тях, защото другата половина дават за лекарства.

Майката споделя, че дете със здравословен проблем се гледа много трудно, защото Стела не може да се справя напълно сама.

Най-трудно й е обаче през последните 2 години, откакто няма работа. Дори за Коледа си е пожелала да намери работа.

Ако може да промени нещо в България, Павлина би искала да има повече центрове за деца със здравословни проблеми.

На въпроса как смята, че ще продължи животът на Стела, когато порасне, майката признава: "Просто не ми се мисли".