Обама не удари Сирия, защото имаше данни, че в страната няма химическо оръжие. Доналд Тръмп побърза да предприеме тази атака, за да покаже мускули, да се вижда, че той е решителен президент. Но това не е правомерно и е агресия. Това каза в предаването „Тази сутрин” Мохамед Ибрахим, председател на Асоциацията на сирийците в България.

Не може без доказателства и без мандат и резолюция на ООН да се предприема такова нападение, допълни той.

Мохамед Ибрахим беше категоричен, че Башар Асад не е използвал химическо оръжие, защото в страната няма такова. По думите му то е предадено още юни месец 2014 г. с подписа на инспектори на ООН.

Според него това е инсценировка и е дело на „Ан Нусра”. Той допълни, че според данните „Ан Нусра” притежава такова оръжие и имат техническа възможност да го произвеждат с помощта и контрол на турските тайни служби. Това го казва Сиймор Хърш, най-известният разследващ журналист в САЩ.

Обама не удари Сирия не защото не искаше да се допита до Конгреса, а защото тайните служби са му представители документи, че „Ан Нусра” има такова оръжие. Имаше тайни доклади от службите, че съставките на зарина, който е бил използван 2013 г., нямат нищо общо с този, който е бил в сирийските складове.

Провокацията тръгна откакто Обама нарисува „червена линия” – когато се разбра, че няма да има резолюция в ООН, за да бъде нападната Сирия, Обама каза, че, ако бъдат използвани химически оръжия, няма да има нужда от резолюция на ООН.

"Няма логика. Не може, когато Сирия беше в най-трудните моменти, имаше много терористи не използва химическо оръжие, камо ли да го използва срещу деца и жени", каза Ибрахим.