До броени дни се очаква договор за придобиване на два многофункционални кораба за военноморските сили, обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов във Варна. Вицепремиерът присъства на церемония по придобиване на два кораба от Нидерландия. Двата минни ловци за ВМС получиха своя флаг, име и борден номер. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Вейте го гордо на борда и никога не го спускайте пред неприятеля и го пазете с чест и достойнство“, каза контраадмирал Кирил Михайлов командир на ВМС. 

От 2009 г. не е вдигано знаме на нов български боен кораб, припомни министърът на отбраната. „Години наред се правеха реформи, все за сметка на армията. Това бяха минни ловци на символични цени и те от днес са зачислени в българския боен флот“, добави Каракачанов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Цената е символична, но не са символични усилията на военните, които влагат в придобиването на тази техника. Придобихме нещо което ни дава надежда“, посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Тези кораби са разработени от три държави и са носили имената на градове, участвали във въстанието срещу испанците. Сега ще носят имена на реки - „Струма“ и „Места“ са произведени през 1984 г. и  1985 г. и са консервирани от 2011 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Цената на придобиване е близо 4 млн. лв., още 2 млн. лв. ще са нужни за преоборудването им, стана ясно от думите на военния министър. Той коментира и сделката с изтребители F-16 Блок 70 и предложението за втори осем машини. Каракачанов очаква отговора от американската страна до няколко седмици.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!