За миналата година Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е наложила 17 милиона лева санкции на мобилните оператори, а от началото на таз година са подадени 1266 жалби. Данните посочи председателят на КРС Веселин Божков по време на посещение в Ловеч, цитиран от БТА.

По думите му жалбите намаляват, най- честите нарушения той определи отказване на преносимост на номер заради начислени неустойки, нелоялни търговски практики, кредитни лимити и промяна на тарифните планове.

Божков съобщи, че още два нови оператора са купили лицензи и ще влязат на пазара в България, което ще засили конкуренцията и ще намали цените на мобилните услуги.

По повод по-евтините мобилни услуги председателят на комисията уточни, че от 1 юли ще е следващото понижаване на цените, които от 4,6 ст. на едро за минута ще станат 2,3 ст., а от 1 януари - 2 стотинки. При фиксираните услуги ще са под 1 стотинка. Това поставя стойностите под средноевропейските, добави Божков.

Посещението в Ловеч е по повод организираната от тях обществена приемна. По време на разговорите с потребители са били откроени два основни проблема в предоставянето на мобилни услуги – пропадане на сигнала на места с променлив релеф и казус със смартфоните – нежелано получаване на услуги. Божков се ангажира и двата проблема да бъдат решени.