Започна тестването на първата мобилна автоматична измервателна станция за качеството на атмосферния въздух, закупена от Столичната община. Това обяви зам.-кметът по екология Десислава Билева при представянето на станцията.

В момента тя работи в кв. "Павлово", а след приключването на тестовете там ще бъдат направени още едни в Панчарево, след което станцията ще бъде въведена в експлоатация и позиционирана в "Красна поляна".

Снимка: БГНЕС

"Станцията е закупена със средства на Столична община. Отговаря на всички европейски стандарти и по този начин ние гарантираме допълнителна информация, която ще дава данни в реално време. На всеки 5 секунди те се събират на сървър и ще бъдат достъпни за гражданите чрез сайта на общината", обясни Билева.

Тя поясни, че предимството на съоръжението е, че може да се ползва във всякакви случаи - например при пожари и при сигнали от граждани.

Снимка: БГНЕС

„Втора поредна година средногодишната норма, която е 40 микрограма, е в рамките на допустимото. Това показва, че мерките, които прилага Столичната община, работят активно. Проблем остава средноденонощната норма, която е 50 микрограма, при която в последните години има значително подобряване. Допустимата норма е 35 превишения в годината. Миналата година имаме над 39“, отчете Билева.

Снимка: БГНЕС

Нововъведената системата работи по следния начин – на покрива на подвижните станции са разположени гъби, през които влиза въздухът и се събира в прахомера, който изпраща данни на компютрите и те правят анализ какво е нивото на праховите частици. Идеята е тази информация да постъпва в реално време на сайта на Столична община и от там гражданите да се запознават с данните.

Снимка: БГНЕС

„Работи се и върху въвеждане на нискоемисионни зони, които се очаква да станат факт през следващия отоплителен сезон. От тази година се очаква да бъдат въведени и екостикери от 1-ва до 5-а категория, които ще се поставят след преминаване на годишен технически преглед”, казва зам.-кметът по екология.

Билева добави, че нито една от мерките няма как да сработи без контрол. Замърсяването според сезона идва от различни източници, като през този период от годината едни от големите замърсители са строителните обекти. Глобите са до 20 000 лв.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!