Mобилна болница тръгва по селата в Димитровград. Освен прегледи хората могат да получат и онлайн консултация с лекар, дори от чужбина, без да напускат родното си село.

Първи с модерната медицина се срещнаха хората от димитровградското село Добрич.

81-годишната Господинка Иванова е с множество хронични заболявания, но признава, че рядко стига до лекар в града. Затова още с пристигането на микробуса с медицинска техника в селото, се нарежда за преглед.

Мобилната болница разполага с достатъчно апаратура, за да гарантира качествен преглед.

“Апаратурата  има капацитет да измерва кръвно налягане, да прави кардиограма, има ехограф и ендоскоп”, каза Анелия Ангелиду – мед. сестра.

В прегледа онлайн може да се включи и лекар, дори и от чужбина.

„По този начин, хората, които ще имат достъп и ще им се прави преглед, няма нужда да пътуват, да ходят до областната  болница, до София, до Пловдив, а всичко това ще става онлайн“, заяви Иво Димов – кмет на община Димитровград.

Резултатите от прегледите се съхраняват в електронно досие  и на пациента се предоставя код, който ако той го предостави на личния лекар, личния лекар може да влезе и да види всички резултати от изследванията.

А за хора като Господинка, който не вярват в смарт медицината, прегледът на село е сигнал, че трябва да отиде на лекар.

„С кръвното не съм добре, е сега трябва да ида на кардиолог
текст: Мобилната болница, купена по проект за близо 700 хиляди лева ще обикаля в селата по график поне година. След  което  ще бъде предоставена на  местната болница“, заяви Господинка Иванова.