Алпинистът Боян Петров все още е в неизвестност в подножието на осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите. В издирването му бяха мобилизирани всички сили.

Поредно денонощие спасителите не могат да достигнат до лагер 2 в подножието на върха. Заради лошото време придвижването им е изключително затруднено.

Снимка: bTV

Голямата въпросителна е дали метеорологичните условия ще позволят вдигането на вертолет, който да помага от въздуха на спасителите на земята. 

Над Хималаите вече е нощ, така че ще се чака утрото, когато евентуално летателен апарат може да се използва. Правителството също се включи с помощ при издирването на Боян Петров.

„Каквото имаме като възможност, контакти, връзки – и официални, и приятелски, всичко сме заложили, дай Боже, да го намерим жив и здрав”, каза премиерът Бойко Борисов.

Китай също обеща съдействие за осигуряване на вертолет, който да се включи при първа възможност.

Жената до Боян Петров Радослава Ненова обяви банкова сметка за спасителната операция на алпиниста. „След време застрахователите би трябвало да възстановят пари, но след време не ми върши работа, аз имам само сега”, написа тя.

Ето и сметката:

Радослава Георгиева Ненова
BG32 UNCR 7000 1523 2695 49

Вчера спасителите достигнаха до лагер 1, но не намериха Боян Петров. Заради лошото време никой до този момент не е стигнал до лагер 2 на 7000 метра, където все още има шанс да е българският алпинист.

Ако хеликоптерът облети района, при добра видимост ще стане ясно дали Петров не е някъде по-нависоко в планината в очакване на добро време.

Шансовете на Боян са напълно реални, заяви алпинистът Дойчин Боянов, който познава много добре Боян Петров в катеренето. Дойчин е участвал в редица експедиции с Боян. Дълги години двамата са били свръзка.
„Тази група, която е достигнала щурмовия лагер, го е достигнала ден след Боян. Това означава, че той е бил предния ден в този лагер, а в деня, в който, групата е стигнала, Боян е щурмувал върха. Тази група е имала възможността да слезе обратно в базов лагер. Тоест това предполага добро време, което да позволява движение, за да слязат. И от тук моята логика е, че той е имал време да слезе в лагера”, коментира Боянов.

Изключено е Боян да е проявил високомерие, прибързаност или пък да е подценил върха, убеден е той.