На среща на министрите на отбраната от НАТО през февруари ще се реши дали Алиансът ще разположи допълнителни сухопътни сили в Югоизточна Европа. Това обявиха от Министерството на отбраната в отговор на запитване на bTV.

„Вариантите за отговор на НАТО на нарастващото напрежение по границата на Украйна с Русия през последните месеци се обсъждат все още на военно-техническо ниво“, пишат от ведомството на Стефан Янев, като подчертават, че окончателното решение ще се вземе с отчитане на националните позиции на всички държави членки.

Във връзка с информациите, че бойни самолети ще бъдат изпратени на българска територия, а бойни кораби заминават за Черно море, от МО припомнят: „Към момента в Алианса се изпълняват утвърдените през 2014 г. Мерки за повишаване на сигурността и Мерки за адаптиране, както и приетите през 2016 г. мерки по т. нар. „засилено предно присъствие“ в Естония, Латвия, Литва и Полша и по „адаптирано предно присъствие“ в района на Черно море“.

Мерките включват усилена мисия по охрана на въздушното пространство и оптимизиран график на операциите на Постоянните военноморски сили на НАТО.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!